Många människor tvingas vända sig till andrahandsmarknaden för att hitta en bostad, särskilt i storstäderna där det råder brist på bostäder. Men att hyra i andra hand kan innebära en stor ekonomisk uppoffring eftersom hyrorna på andrahandsmarknaden ofta är betydligt högre än förstahandshyrorna.
Under 2020 var den genomsnittliga kötiden för ett förstahandskontrakt i Stockholm hela 9 år. I Göteborg och Malmö var kötiden något kortare - 6,6 respektive 2,7 år. De långa kötiderna innebär att många människor tvingas vända sig till andrahandsmarknaden. Missbruket av hyressättningen på andrahandshyresmarknaden och misslyckandet i att försöka reglera detta är tyvärr ett faktum. Överhyrorna utgör ett samhällsproblem och hyresnivåerna bidrar till en sämre fungerande bostadsmarknad. Detta på grund av att färre lägenheter ges chans att cirkulera på marknaden eftersom de i stället nyttjas som en extra inkomstkälla av förstahandshyresgästen.
Enligt hyreslagen ska en andrahandshyresgäst inte betala en högre hyra än vad förstahandshyresgästen betalar. Sedan 1 oktober 2019 kan en andrahandshyresgäst kräva återbetalning för den hyra hen har betalat för mycket, upp till två år tillbaka i tiden. Dessutom kan förstahandskontraktet sägas upp om hyresgästen upplåter lägenheten i andrahand till en oskälig hyra utan hyresvärdens tillstånd. Att upplåta en hyresrätt i andrahand utan tillåtelse och till en oskälig hyra, utgör enligt de nya reglerna även ett brott, vilket kan straffas med böter eller fängelse i upp till två år.
Ansök om att få återbetalning av överhyra här!
Enligt en undersökning från 2017 var andrahandshyrorna i genomsnitt 50 procent högre än förstahandshyrorna. I Stockholm var skillnaden störst med en skillnad på 72 procent. Undersökningen visade även att andrahandshyrorna har stigit betydligt snabbare än förstahandshyrorna under de senaste åren.
De stora skillnaderna i hyressättning på andrahandsmarknaden är ett samhällsproblem som behöver uppmärksammas och åtgärdas för att skapa en mer rättvis bostadsmarknad för alla. Det är viktigt att andrahandshyresgästerna är medvetna om sina rättigheter och att de verktyg som faktiskt finns i hyreslagen används. Tillsammans kan vi arbeta för att motverka överhyror på andrahandsmarknaden och samtidigt skapa en rättvis bostadsmarknad med större cirkulation.
Relaterade artiklar
Svara på tre frågor och se om du har rätt att få tillbaka pengar!