Idag saknar många kunskap om sina rättigheter som andrahandshyresgäster och riskerar att betala för mycket i hyra. De flesta, sju av tio svenskar, anser att hyrorna på andrahandsmarknaden är för höga. Men en av fyra vet inte att de kan kräva tillbaka pengar för oskälig hyra visar en färsk undersökning.
Den svenska hyresmarknaden har genomgått dramatiska förändringar sedan 2019. Rekordhöga hyresökningar i storstadsregionerna kontrasterar mot en stagnation i reallöneutvecklingen. Mellan 2019 och 2024 ökade medianhyran för enrumslägenheter i andra hand med 51 % i Stockholm (från 8 200 till 12 382 kr/månad) och 77 % i Göteborg (från 6 500 till 11 500 kr/månad).
– De senaste årens snabba hyresökningar har gjort det svårare för många att hitta en rimligt prissatt bostad. Andrahandshyresgäster är ofta särskilt utsatta, då de betalar högre hyror än de som har förstahandskontrakt och många saknar kunskap om sina rättigheter. Fler måste få veta att de kan kräva tillbaka pengar om de har betalat för mycket, säger Alban Dautaj, vd på Orimlig Hyra.
Stockholm, som årligen lockar tusentals nya invånare, har en bostadsmarknad där efterfrågan rejält överstiger utbudet. Trots att 78 % av alla nya privata hyreslägenheter mellan 2020 och 2024 byggts i Stockholm, Göteborg och Malmö, är det långt ifrån tillräckligt för att täcka behovet. Bostadsbristen i huvudstaden gör att kötiderna för ett förstahandskontrakt sträcker sig över ett decennium, vilket tvingar många att söka sig till en dyr och osäker andrahandsmarknad.
Denna obalans i bostadsutbudet leder till att konkurrensen om hyresrätter i storstäderna är enorm, vilket i sin tur driver upp andrahandspriserna.
Parallellt med hyresökningarna har reallöneutvecklingen i Sverige haft en negativ trend.
För en genomsnittlig andrahandshyresgäst i Stockholm med en medianlön på 41 000 kr innebär detta att 30 % av nettolönen nu går till hyra (12 382 kr/månad), jämfört med 23 % 2019.
Trots att det finns en laglig möjlighet att få tillbaka pengar vid överhyra, saknar många svenskar kännedom om sina rättigheter visar en ny undersökning från Orimlig Hyra:
74 procent känner till möjligheten, men 26 procent har aldrig hört talas om den.
Bland unga (18–34 år) har 32 procent aldrig hört talas om möjligheten.
På landsbygden och i mindre tätorter är okunskapen ännu högre (39 procent).
Det innebär att en stor grupp andrahandshyresgäster, särskilt de som flyttar till en ny stad för arbete eller studier, riskerar att betala flera tusen kronor för mycket – utan att ens veta att de kan få pengarna tillbaka.
Samtidigt har en ny trend vuxit fram de senaste åren: allt fler andrahandshyresgäster begär återbetalning för otillåtet höga hyror. Under 2024 inkom 1 049 anmälningar om återbetalning av överhyra till hyresnämnderna, vilket är 811 fler än 2021 – en ökning på hela 341 procent.
Läs rapporten i sin helhet här: https://orimlighyra.se/wp-content/uploads/2025/03/allmanhetens-tankar-om-att-bo-i-andra-hand-orimlig-hyra-novus.pdf
Pressmeddelande: https://mb.cision.com/Main/3377/4119401/3322886.pdf
Relaterade artiklar
Svara på tre frågor och se om du har rätt att få tillbaka pengar!