Vad är ockerhyra och hur kan du få din överhyra återbetald?

Vad är ockerhyra?
Många hyresgäster som hyr i andrahand saknar kunskap om vad som utgör en rimlig hyra. De flesta hyresrätter som hyrs ut i storstäder, hyrs ut till en alldeles för hög hyra – så kallad ockerhyra. Utgångspunkten är att en ockerhyra, eller överhyra är en hyra som är högre än den hyra din hyresvärd betalar.

Exempel

Nyinflyttade studenten Gustav hyr en 2:a i Mörby Centrum för 10.000kr/månaden. Gustav får sedan reda på att lägenheterna i det området ska egentligen hyras ut till en lägre summa. Via Orimlighyra.se räknar han ut att en rimlig hyra för den lägenheten är 6.500kr/mån, vilket innebär att han betalat 3.500 kr för mycket.

Enligt hyreslagen har hyresvärden normalt rätt att ta ut samma hyra som hen själv betalar. Hyrs lägenheten ut möblerad har man rätt till att lägga på ett påslag på hyran för möblerna. Idag finns det ingen bestämd lagregel som anger hur stort möbelpåslaget ska vara, men Hyresnämnden godkänner ofta ca 10-15 %, för en fullt möblerad lägenhet. I vissa fall ingår el, vatten och bredband när man hyr en lägenhet och då har hyresvärden rätt att lägga på en summa som motsvarar de kostnaderna.

Vem kan få överhyran återbetald?
Oavsett om man hyrt en hyreslägenhet i andrahand svart eller “vitt” så har man rätt att kräva tillbaka överhyran. Du som hyr ett rum i en hyresrätt har också rätt att kräva tillbaka hyran. Storleken på återbetalningen beror på hur mycket den aktuella överhyran avviker från förstahandshyran, om lägenheten varit möblerad och vad som ingått i hyran.

Om du hyr en bostadsrätt i andrahand
Reglerna kring andrahandsuthyrning av bostadsrätter skiljer sig ifrån de som gäller för uthyrning av hyresrätter. En skälig hyra av en bostadsrätt kan innehålla driftkostnader så som hushållsel, vatten, bredband samt avgift till bostadsrättsföreningen. Utöver det har ägaren rätt att lägga till ett påslag om bostadsrätten hyrs ut möblerad. Vidare tillkommer kapitalkostnader, som kan beräknas som en årlig avkastningsränta på bostadsrättens marknadsvärde. Avkastningsräntan ska vara rimlig – alltså ligga på två procent över riksbankens referensränta. Till skillnad från driftkostnader som är faktiska kostnader relaterat till uthyraren, är kapitalkostnader den uppskattade kostnaden för att ha kapitalet bundet i bostaden. Den som hyrt en bostadsrätt i andrahand har inte rätt att få överhyran återbetald retroaktivt. Däremot kan man, med risk att bli uppsagd, överklaga om att få hyran sänkt för de nästkommande månaderna.”

Exempel

Hyr du ett rum i en 3:a så ska din hyra vara en tredjedel av vad hyresvärden betalar för hela lägenheten. Betalar du en oskäligt högre summa än en tredjedel så har du rätt att kräva tillbaka överhyran.

Har du betalat oskälig hyra?
Om du som andrahandshyresgäst misstänker att du betalar för hög hyra kan du via hyresnämnden ansöka om återbetalning. Hyresnämnden granskar då din ansökan och inhämtar yttranden från din hyresvärd. Varje ärende bedöms situationsbaserat och besluten skiljer sig från fall till fall. Då det är en lång process som kan kräva en hel del pappersarbete och kontakt med både hyresnämnd och hyresvärd, kan det ta upp till två år att få överhyran återbetald.

För att underlätta denna process erbjuder vi oss att ta över ditt ärende och driva det som ditt ombud – utan att blanda in dig mer än du själv önskar. Du får din överhyra återbetalad inom några dagar, och slipper all kontakt med hyresnämnd och hyresvärd. Oavsett om vi vinner fallet i hyresnämnden eller ej så får din överhyra återbetalad. Ansök via formuläret nedan så återkommer vi inom 24 timmar.