• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to footer

Orimlighyra

Har du betalat ockerhyra? Vi betalar tillbaka din överhyra

  • Våra tjänster
  • Ockerhyra & Överhyra
  • Deposition
  • Artiklar
  • FAQ
  • Om oss
  • Kontakta oss

Ockerhyra och Överhyra

Information om överhyra, ockerhyra samt hur du kan få din överhyra återbetald.

Vad är ockerhyra?

Många hyresgäster som hyr i andrahand saknar kunskap om vad som utgör en rimlig hyra. De flesta hyresrätterna som hyrs ut i storstäderna idag, hyrs ut till en alldeles för hög hyra – så kallad ockerhyra. En ockerhyra, eller öerhyra är en hyra som skiljer sig markant från andra hyror för likvärdiga hyresbostäder i samma kommun.

Exempel: Nyinflyttade studenten Gustav hyr en 2:a i Mörby Centrum för 10.000kr/månaden. Gustav får sedan reda på att lägeheterna i det området ska egentligen hyras ut till en lägre summa. Via Orimlighyra.se räknar han ut att en rimlig hyra för den lägenheten är 6.500kr/mån, vilket innebär att han betalat 3.500 kr för mycket.

Enligt Hyresnämnden har hyresvärden normalt rätt att ta ut samma hyra som hen själv betalar. Hyrs lägenheten ut möblerad har man rätt till att lägga på ett påslag på hyran för möblerna. Idag finns det ingen bestämd lagregel som sätter hur stort påslaget ska vara, men Hyresnämnden godkänner ofta ca 10-15 %, för en fullt möblerad lägenhet. I vissa fall ingår el, vatten och bredband när man hyr en lägenhet och då har hyresvärden rätt att lägga på en summa som motsvarar de kostnaderna.

Om du hyr en bostadsrätt i andrahand

Reglerna kring andrahadnsuthyrning av bostadsrätter skiljer sig en aning ifrån de som gäller för uthyrning av hyresrätter. En skälig hyra av en bostadsrätt kan innehålla driftkostnader så som hushållsel, vatten, bredband samt avgift till bostadsrättsföreningen. Utöver det har ägaren rätt att lägga till ett påslag om bostadsrätten hyrs ut möblerad. Vidare tillkommer kapitalkostnader, som kan beräknas som en årlig avkastningsränta på bostadsrättens markandsvärde. Avkastningsräntan ska vara rimlig – alltså ligga på några procent över riksbankens referensränta. Till skillnad från driftkostnader som är faktiska kostnader relaterat till urhyraren, är kapitalkostnader den uppskattade kostnaden för att ha kapitalet bundet i bostaden. Idag kan den som hyrt en bostadsrätt i andrahand inte överklaga om att få överhyran återbetald retroaktivt. Däremot kan man överklaga om att få hyran sänkt för de nästkommande månaderna.

Vem kan få överhyran återbetald?

Oavsett om man hyrt en hyreslägenhet i andrahand svart eller “vitt” så har man rätt att kräva tillbaka överhyran från hyresnämnden. Du som hyr ett rum i en hyresrätt har också rätt att kräva tillbaka hyran. Storleken på återbetalningen beror på hur mycket den aktuella överhyran avviker från förstahandshyran.

Exempel: Hyr du ett rum i en 3:a så ska din hyra vara en tredjedel av vad hyresvärden betalar för hela lägenheten. Betalar du en oskäligt högre summa än en tredjedel så har du rätt att kräva tillbaka överhyran.

Har du betalat oskälig hyra?

Om du som andrahandshyresgäst misstänker att du betalar för hög hyra så kan du överklaga detta till hyresnämnden som granskar ditt ärende. Varje ärende bedöms situationsbaserat och besluten skiljer sig från fall till fall. Då det är en lång process som kräver mycket pappersarbete och ständig kontakt med både hyresnämnd och hyresvärd, kan det ta upp till ett år att få överhyran återbetald. För att underlätta denna process tar vi istället över ditt ärende och driver det som ditt ombud – utan att blanda in dig. Du får din överhyra återbetalad inom några dagar, och slipper all kontakt med hyresnämnd och hyresvärd. Oavsett om vi vinner fallet i hyresnämnden eller ej så får din överhyra återbetalad. Ansök via formuläret nedan så återkommer vi inom 24 timmar!

Kontakta oss

ANSÖK NU

Footer

Följ oss här!

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Kontakta oss

kontakt@orimlighyra.se

Policy

  • Cookie Policy
  • Allmänna villkor
  • Dataskyddspolicy

Copyright © 2021 · ORIMLIG HYRA