Att hitta en bostad kan vara en utmaning, särskilt i storstäderna. Tyvärr är det många som utnyttjar bostadsbristen genom att ta ut för hög hyra, så kallad ockerhyra, i andrahand. I denna artikel kommer vi att titta närmare på vad ockerhyra är och vad du kan göra om du har betalat en orimligt hög hyra.
För att veta om man betalar ockerhyra behöver man veta vad som är en rimlig och därmed skälig hyra för sin bostad. Men många som hyr i andrahand saknar kunskap kring hur man kan räkna ut vad som är en skälig hyra.
Utgångspunkten är att en skälig hyra är en hyra som inte överstiger den hyra som hyresvärden själv betalar. Betalar man som andrahandshyresgäst en högre hyra så betalar man alltså en överhyra. Ockerhyra är vanligtvis en följd av hög efterfrågan på bostäder i kombination med bristande tillgång på hyresrätter.
Ta reda på om din hyra är skälig
Enligt hyreslagen har hyresvärden normalt rätt att ta ut samma hyra som hen själv betalar. Är bostaden möblerad har hyresvärden även rätt att lägga på ett påslag på hyran för möblerna. Hyresnämnden godkänner ofta ett påslag på 10 % för en fullt möblerad lägenhet. Om till exempel el, vatten och bredband ingår i hyran får hyresvärden lägga på en summa som motsvarar de faktiska kostnaderna för detta. I Sverige är det olagligt att ta ut ockerhyror/oskäliga hyror från hyresgäster.
Om du som andrahandshyresgäst misstänker att du betalar för mycket i hyra och att hyresvärden tar ut en överhyra så har du två alternativ. Du kan själv ta kontakt med hyresnämnden och ansöka om en sänkning av hyran alternativt ansöka via Orimlig Hyra. Hyr du en hyresrätt i andra hand kan du dessutom få tillbaka den överhyra du har betalat retroaktivt. Du kan få tillbaka pengar för upp till två år tillbaka i tiden från dagen då du ansöker om återbetalning av hyra.
Om du själv ansöker till hyresnämnden kommer de granska din ansökan och inhämta yttrande från din hyresvärd. Varje ärende som inkommer till hyresnämnden bedöms situationsbaserat och besluten skiljer sig från fall till fall. Det är en lång process med mycket pappersarbete och kontakt med både hyresnämnd och hyresvärd. Ansöker du själv till hyresnämnden kan det, för det fall du lyckas vinna processen, ta upp till två år att få överhyran återbetald.
Orimlig Hyra erbjuder möjligheten att ta över ditt ärende och driva det som ditt ombud – utan att blanda in dig mer än du själv önskar. Då får du din överhyra återbetalad inom några dagar och slipper all kontakt med hyresnämnd och hyresvärd. Du får behålla din återbetalning oavsett om Orimlig Hyra vinner fallet i hyresnämnden eller inte.
Läs våra frågor och svar eller kontakta oss idag så hjälper vi dig!
Relaterade artiklar
Svara på tre frågor och se om du har rätt att få tillbaka pengar!