Ibland uppstår det konflikter, inte minst i förhållandet mellan hyresgäst och hyresvärd. Så när våra åsikter går isär behövs en objektivitet och ett ramverk för att få ett definitivt svar. Det är här hyresjuridik kommer in i bilden.
Hyresjuridik är en viktig del av hyresförhållandet och kan hjälpa till att lösa både tvister och problem mellan hyresvärdar och hyresgäster. Svensk hyresjuridik regleras huvudsakligen av tolfte kapitlet i jordabalken (1970:994). Det är detta kapitel som också brukar kallas för hyreslagen. Hyreslagen har som utgångspunkt att vara till hyresgästens fördel för att bland annat motverka oskäliga villkor.
Tolfte kapitlet i jordabalken reglerar flera aspekter av hyresförhållandet, exempelvis:
Hyresavtal skiljer sig från andra typer av avtal, detta på grund av dess sociala och ekonomiska betydelse för både enskilda personer och samhället i stort. Lagstiftaren anser att det är viktigt för den enskilde att han eller hon inte godtyckligt blir av med sin bostad eller att boendekostnaden ökar på ett okontrollerat sätt. Genom det tolfte kapitlet jordabalken har lagstiftaren försökt tillgodose såväl hyresvärdens som hyresgästens intressen. Således kan man säga att hyresjuridiken bidrar med en trygghet och förutsebarhet för både hyresvärden och hyresgästen.
Om ditt hyresavtal inte överensstämmer med lagen och du betalar en oskälig hyra så har du två val. Detta gäller oavsett om du tex. bor "svart" eller är inneboende.
Det är viktigt att känna till sina rättigheter och skyldigheter som hyresgäst eller hyresvärd för att undvika eventuella tvister och problem. Hyresjuridiken kan hjälpa till att lösa tvister samt ge både hyresvärdar och hyresgäster trygghet och förutsebarhet i hyresförhållandet.
Läs mer om Orimlig Hyra eller ansök direkt om återbetalning!
Relaterade artiklar
Svara på tre frågor och se om du har rätt att få tillbaka pengar!