Att hyra ut en del av sin bostad till en inneboende kan vara en smart ekonomisk lösning för många. Men det finns vissa regler att ta hänsyn till för att undvika problem och skapa en trygg och hållbar boendesituation.
En inneboende är en person som hyr en del av din bostad, men som inte har någon självständig hyresrätt. För att få hyra ut till en inneboende måste du själv nyttja hyresrätten som din fasta bostad eller som ett nödvändigt komplement till din permanenta bostad. Med fast bostad menas ditt permanenta boende, dvs. där du huvudsakligen är bosatt.
Samma hyreslagar och regler gäller för hyra i andra hand till inneboende som för vanliga hyresgäster. Det innebär att du som hyresvärd har ansvar för att bostaden är i gott skick och att den uppfyller de krav som finns på hygien, säkerhet och hälsa.
Som hyresvärd får du inte ta ut en högre hyra än vad som är skäligt. För att beräkna vad som är en skälig hyra för en inneboende behöver du veta hur många kvadratmeter den totala bostaden är samt hur många kvadratmeter den inneboende nyttjar över. Den inneboende ska betala en proportionerlig andel av hyran utifrån hur stor del av bostaden hen har tillgång till.
Exempel: Kalle hyr ett rum på 12 kvm i en lägenhet som är totalt 75 kvm. Utöver sitt rum har han även tillgång till kök, vardagsrum, badrum och hall som han delar med två andra personer. Den gemensamma ytan uppgår till totalt 39 kvm. Förstahandshyran är 8 500 kr.
8 500 kr / 75 kvm = 113 kr/kvm
39 kvm / 3 personer = 13 kvm
12 kvm + 13 kvm = 25 kvm
25 kvm x 113 kr = 2 825 kr
Utöver hyra för bostaden så kan hyresvärden även ta betalt för ev. nyttigheter så som el, internet, värme. Dessa kostnader ska också delas proportionerligt om de har delats med andra. Är bostaden helt eller delvis möblerad så är ett påslag om 5-10% på grundhyran okej.
Om du som hyresvärd bryter mot reglerna och tex. tar för mycket i hyra från din inneboende så kan det leda till allvarliga konsekvenser, som exempelvis böter eller uppsägning av hyreskontraktet. Det är därför viktigt att ta hänsyn till reglerna och skapa en trygg och hållbar boendesituation för både dig
Sammanfattningsvis är det alltså viktigt att komma ihåg att en inneboende inte har någon självständig hyresrätt, att samma hyreslagar och regler gäller som för vanliga hyresgäster och att hyran inte får vara orimligt hög. Genom att ta hänsyn till dessa regler kan du undvika problem och skapa en trygg och hållbar boendesituation för både dig och din inneboende.
Relaterade artiklar
Svara på tre frågor och se om du har rätt att få tillbaka pengar!