Under 2023 inkom ett flertal ansökningar till oss om oskäliga hyror på ett par adresser i Stockholms nordvästra förorter, nämligen på Cervins Väg i Spånga samt Sibeliusgången i Akalla. Orimlig Hyra riktade krav mot hyresvärdarna, vilka i hyresrättslig mening var att betrakta som bulvanföretag.
Utöver återbetalning av den överhyra som våra klienter hade betalat, medförde vårt idoga arbete för andrahandshyresgästerna rättigheter, dels återbetalning, dels tilldelade förstahandskontrakt med sänkt hyra. Andrahandshyresgästerna som ansökte till Orimlig Hyra hyrde sina lägenheter från uthyrningsföretag som tog rejäla överhyror. På Cervins väg befann sig hyresgästerna i en situation där de hade blivit uppsagda då uthyrningsföretaget hade sagts upp, och riskerade att bli utkastade på gatan. Hyresgästerna hotades med avstängning av el och vatten om de inte lämnade lägenheten eller skrev på för ett nytt uthyrningsföretag med lika dåliga villkor. Snarlika situationer utspelade sig 2022 där hundratals hyresgäster kastades ut på gatan efter att uthyrningsföretag sagts upp.
Då uthyrningsföretagen på Cervins Väg och Sibeliusgången på olika vis undgick återbetalningskraven – genom att de ansvariga privatpersonerna för dessa lämnade landet och gjorde sig okontaktbara samt satte bolagen i en sådan ekonomisk situation att dessa inte var kreditvärdiga – riktade vi kraven mot fastighetsägaren, vilken är densamme på bägge adresser.
Enligt en paragraf – 7 kap. 31 § - i Jordabalken föreskrivs sedan ett antal decennier tillbaka att en andrahandshyresgäst kan ha samma rättigheter som om denne hade varit förstahandshyresgäst. Förutsättningen för att så ska vara fallet är att andrahandshyresgästens hyresvärd har en relation med fastighetsägaren som präglas av så kallad intressegemenskap samt att avtalet mellan fastighetsägaren och hyresvärden innebär ett kringgående av någon regel som är till förmån för andrahandshyresgästen.
Under 2022 prövade Högsta domstolen (NJA 2022 s. 1115) ett fall där omständigheterna till viss del liknade situationen på Cervins Väg och Sibeliusgången. Av avgörandet förtydligades och fastslogs att andrahandshyresgästens rättigheter är omfattande vid sådana fall. Domstolen framför att ett exempel på när intressegemenskap inte sällan föreligger mellan fastighetsägare och förstahandshyresgäster, det vill säga hyresvärden till andrahandshyresgästen, är när förstahandshyresgästen inte har något eget behov av bostadslägenheten, vilket företag likt hyresvärdarna till våra klienter på Cervins Väg samt Sibeliusgången av förklarliga skäl inte har. När det kommer till kringgående av någon regel till förmån för andrahandshyresgästen är ett exempel att andrahandshyresgästen har behövt betala en oskälig hyra.
Med lagen på vår sida lyckades vi efter en tids förhandling ingå en överenskommelse med fastighetsägaren där våra klienter inte bara fick återbetalt den överhyra som hade betalats; dessutom fick dessa rätt till förstahandskontrakt med en sänkt hyra. Utöver våra klienter ledde överenskommelsen med fastighetsägaren att även övriga hyresgäster på adresserna fick förstahandskontrakt med sänkt hyra, totalt 500 personer med våra klienter inkluderade.
Vi på Orimlig Hyra är nöjda och stolta över att ha lyckats hjälpa det stora antalet människor på Cervins Väg och Sibeliusgången – med återbetalning av överhyra och rätt till förstahandskontrakt med sänkt hyra.
Resan mot en rättvis, trygg och skälig hyresmarknad fortsätter!
Relaterade artiklar
Svara på tre frågor och se om du har rätt att få tillbaka pengar!