För dig som vill hyra ut

Läs om vad som gäller för dig som vill hyra ut ditt boende i andra hand.

För dig som hyr i andra hand

Läs om vad som gäller för dig som hyr ett boende i andra hand.

Regler för inneboende

Läs om vad som gäller för dig som vill hyra ut till inneboende eller hyra som inneboende. 

Hyreslagen fr.o.m. 2019

Under 2019 skärptes reglerna för andrahandsuthyrning. Den som utan hyresvärden eller hyresnämndens tillstånd hyr ut sin bostad i andra hand riskerar vräkning.

Tidigare gällde i första hand varning och chans till rättelse. Men nu är olovlig andrahandsuthyrning ett giltigt skäl för omedelbar förverkande av hyresrätten enligt hyreslagen.

Undantag kan dock göras om förstahandshyresgästen har en giltig ursäkt. Annars har hyresvärden rätt att vräka hyresgästen inom sex månader, räknat från dagen värden fick vetskap om den olovliga uthyrningen.

Så, du ska inte behöva titta ut genom kikhålet för att du hör fotsteg i korridoren. Enligt hyreslagen ska du som bor i andra hand tryggt kunna synas utan problem.

Du har rätt att betala en skälig hyra.

Den som har betalat orimlig hyra kan ha rätt till återbetalning av överhyran, och sänkt hyra för framtiden.

Detta är något som hyreslagen tydligt stärkte. Sedan 2019 kan retroaktiv återbetalning bli aktuellt för hyror upp till två år tillbaka i tiden.

Men det är inte alla som har kunskapen, eller känner till sina rättigheter väl nog, för att få tryggheten de förtjänar enligt hyreslagen. Därför finns vi, för att göra oss kvitt orimligheten och ge dig en skälig hyra.

Sedan 2019 kan retroaktiv återbetalning bli aktuellt för hyror upp till två år tillbaka i tiden.