Hyr du boende i andra hand? Då betalar du troligtvis överhyra.
Hela 90 procent av alla som hyr boende i andrahand i Sverige har nämligen betalat för mycket i hyra, och 96 procent i Stockholm. Med hjälp av Orimlig Hyra får du tillbaka pengarna inom 48 timmar efter du ansökt – utan att själv behöva engagera dig i den juridiska processen. Så här går det till!

Det kan finnas flera anledningar till att du betalar för mycket i hyra när du bor i andra hand. I många fall har den som hyr ut inte koll på den lagstiftning som finns, i andra fall utnyttjar den kanske bostadssituationen och att de som hyr inte heller har koll på lagen. Oavsett anledning vill Orimlig Hyra sprida information om att den som hyr ut sin hyresrätt faktiskt inte får ta hur mycket betalt den vill – och att du har rätt att få dina pengar tillbaka.

Har du betalat för mycket i hyra?
Mellan 150 000 till 250 000 personer hyr i andrahand i Sverige idag och nio av tio betalar överhyra. Ändå är det endast omkring 300 till 400 personer varje år som ansöker om att få tillbaka pengarna de har rätt till. Detta vill Orimlig Hyra få ändring på och erbjuder därför en enkel och kostnadsfri tjänst.

Om du betalar mer än vad din hyresvärd själv betalar så har du betalat överhyra och har rätt att få tillbaka mellanskillnaden. Du kan ta reda på om du betalar för mycket genom att exempelvis få se en hyresavi eller fråga en granne som har lika stor lägenhet vad hen betalar i hyra. Ifall du känner dig osäker kan du alltid ansöka till Orimlig Hyra ändå så tar dem reda på det. De går att ansöka oavsett hur mycket du betalat extra.

Få pengarna inom 48 timmar
Även om du vet om att du betalar för mycket i hyra kan det vara svårt att veta vad du kan göra åt det. Den juridiska processen kan dessutom ta flera år vilket gör att många inte anser att det är värt att inleda ett sådant ärende. Det är även många som känner sig obekväma med att ta den konflikten. Med Orimlig Hyra slipper du tänka på det. Se bara till att ansöka senast tre månader efter du har flyttat från lägenheten. Du kan ansöka redan innan du flyttat ut och be Orimlig Hyra att avvakta med att inleda ärendet tills efter du har flyttat ut.

När du väl ansöker är det enda du behöver göra att fylla i ett enkelt formulär på hemsidan som tar max en kvart av din tid. Därefter får du besked om hur mycket du har rätt att få tillbaka och inom 48 timmar har du pengarna på ditt konto. Orimlig Hyra tar sedan hand om hela processen och du kan i stort sett glömma bort att det är gjort. Vare sig hur det går i ärendet får du behålla dina pengar. Dessutom kommer du med stor sannolikhet få ut mer pengar än om du hade drivit ärendet själv.