• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to footer

Orimlighyra

Har du betalat ockerhyra? Vi betalar tillbaka din överhyra

  • Våra tjänster
  • Ockerhyra & Överhyra
  • Deposition
  • Artiklar
  • FAQ
  • Om oss
  • Kontakta oss

FAQ

Vad gör Orimlighyra.se?

Orimlighyra.se är en juristbyrå som arbetar aktivt med att informera svenska befolkningen om att hyresvärdar inte får ta ut för höga hyror och att hyresgäster som blivit utsatta för överhyror har rätten att kräva tillbaka överhyran.

Vi består av ett litet team av kompetenta jurister som brinner för att hjälpa
hyresgäster som råkat ut för ockerhyror. Vår vision är att detta i slutändan kommer att leda till en bättre bostadssituation i Sverige.

Vi arbetar som ombud för de som vill ha vår hjälp. Det gör vi mot en avgift på 30% eller på 20%. Avgiften på 30% tar vi mot att vi betalar ut ett garanterat förskott direkt till dig. Du får då tillbaka överhyran via oss, oavsett vilket beslut som tas av hyresnämnden. Avgiften på 20% tar vi om du väljer att invänta beslut hos hyresnämnden. Om du skulle förlora hos hyresnämnden tar vi ingen avgift, men du får inte heller några pengar. Detta är ett unikt koncept som kommer med en rad fördelar, se mer om detta på: Priser. En win-win situation.

Kan man få hjälp av Orimlighyra.se även om man inte har något skriftligt hyresavtal? Kan banköverföringar styrka detta?

Det går bra! Det finns inte några formkrav på hyresavtal och det går därför att använda andra dokument eller bevis för att styrka ett hyresavtal.

Allt kan användas. Banköverföringar styrker betalning men styrker inte nödvändigtvis vad du betalat för. Om du kan kombinera banköverföringar med t.e.x. en Facebook-konversation eller SMS så är det tillräckligt.

Vad gör jag om min hyresvärd inte vill betala tillbaka depositionen?

Då kan du skicka ett kravbrev till din gamla hyresvärd. Om hyresvärden fortfarande vägrar så har hyresvärden begått ett avtalsbrott.

För att du då ska få tillbaka dina pengar måste skulden ”fastställas”. Det innebär att du får ett formellt bevis på att skulden existerar. Detta kan göras genom att antingen väcka talan mot hyresvärden vid tingsrätten eller genom att ansöka om betalningsföreläggande hos Kronofogdemyndigheten.

När skulden fastställts genom dom eller beslut om betalningsföreläggande kan du mot en avgift få hjälp av kronofogden att driva in skulden. Denna avgift står slutligen hyresvärden för.

Jag hyr svart – kan jag ändå få tillbaka hyra?

Ja. Den som hyr “svart” har precis samma rätt att kräva tillbaka överhyran. Ingen del av processen involverar vare sig hyresvärden eller styrelsen ‐ om du inte vill. Det är inte olagligt att hyra svart. Förstahands-hyresvärden och styrelsen blir inte informerade om att vi betalat tillbaka din överhyra.

Varför inte bara gå via hyresnämnden?

Det gör man alltid. Hyresnämnden är en domstol – man går alltid via den specialdomstolen för att återkräva oskäliga hyror, oavsett om det är som privatperson eller via oss.

Genom att överlåta ditt ärende till oss på Orimlighyra.se påverkas du inte av hyresnämndens beslut. Vi betalar tillbaka din överhyra på endast några få dagar och när du har fått din överhyra återbetald av oss tar vi över ditt ärende helt. Du slipper därmed hantera de juridiska detaljerna samt den långa väntetiden.

Orimlighyra.se – en juristbyrå med goda omdömen från klienter och i media

Orimlighyra.se är en svensk juristbyrå med utbildad och erfaren personal. Vi har blivit omnämnda i de största tidningarna och har många tidigare klienter som går i god för oss.

Läs mer om oss i:

Aftonbladet - Så ska de bekämpa överhyrorna

Boupplysningen - Orimlighyra.se är en juridisk tjänst för hyresgäster som har betalat för mycket i hyra

Hem & Hyra - Nytt företag tar strid mot överhyror

Trustpilot - se våra omdömen Orimlighyra.se

Vågar jag använda mig av BankID?

BankID använder vi för vår säkerhet – för att få en elektronisk signatur så att vi kan skicka ut pengar till seriösa personer. BankID används i det här fallet inte för att lämna ut något. Vi får endast in en signatur av ett dokument. Denna funktionen ger oss inte åtkomst till din bank eller liknande.

Vad kräver ni för att betala ut pengar?

Vi kräver att du betalt en faktisk överhyra och att tiden för att återkräva inte gått ut.
För att bevisa detta vill vi att du uppvisar tre typer av dokument:

  1. Ett dokument som styrker att du faktiskt hyrt bostaden.
    ○ Det kan vara ett hyreskontrakt, en Facebook- eller SMS-konversation
    som visar att du faktiskt hyrt bostaden.
  2. Ett dokument som styrker att du betalt hyra.
    ○ Det kan vara banköverföringar eller betalningar via Swish.
  3. Ett dokument som visar vad hyresvärden haft att betala i hyra.
    ○ Det kan vara en hyresavi eller liknande. Här går det bra att fråga föreningen om vad hyran ligger på eller att fråga en granne vad han/hon betalar för en likadan lägenhet. Ett mailsvar från föreningen kan skickas in.

Det räcker ofta med med chatt-konversationer, mailsvar eller liknande för att styrka ett avtal.. Juridik är ofta inte så formellt som många tror.

Hur mycket över normal/skälig hyra måste “överhyran” vara för att det ska vara värt att anlita er?

Vi tar oss ann varenda anspråk som inte är okynnes-anspråk. Även om du bara betalt totalt 1000kr i överhyra så kan du få tillbaka pengar. Kontakta oss om du är osäker!

Hur mycket vinst går ni med om ärendet går som ni önskar? Varför betalar ni inte ut 100% av överhyran?

*Vid alternativ 1 betalar vi ut din hyra direkt - här görs dock ett avdrag. Ponera att du i bästa fall kan få tillbaka 100 000 kronor, om allt går vår väg. Vi betalar då 70 000 kronor till dig och tar ärendet till hyresnämnden där vi hoppas få tillbaka vår utbetalning och gärna mer. Att vi inte betalar 100% av potentiell överhyra beror på:

  1. Att vi tar mellan 15-20% i provision. Detta tar vi för att betala alla omkostnader.
    Vi är en vinstdrivande juristbyrå.
  2. Att det tar oss över ett år att få tillbaka pengarna.
  3. Att vi riskerar att förlora i hyresnämnden. Observera att oavsett hur det går för oss, så behåller du dina 70 000 kronor.
  4. Att vissa hyresvärdar trots ett beslut vägrar att betala tillbaka.

*Vi går med ca 30% i vinst.

Bör jag vänta till efter att jag flyttat ut innan jag återkräver?

Det kan innebära att du förlorar en del av din återbetalningsrätt!

Tänk på att du endast kan få tillbaka överhyra för upp till ett år tillbaka i tiden (ett-års fristen). Om du flyttar ut den 1a Januari men ansöker om återbetalning den 10e Januari så har du rätt till återbetalning för 11 månader och 21 dagar. Detta eftersom att ett-års fristen börjar gälla dagen då du ansöker. För varje dag du väntar så förlorar du en dags återbetalning.

Du kan ansöka redan idag men vänta med att kräva tillbaka pengar. Vi gör då klart ärendet men väntar med utbetalning. Vi väntar också med att kräva din hyresvärd på överhyran – detta för att inte skapa en obekväm situation medan du bor kvar.

Om jag hyrt till överhyra, kan jag ha rätt att få tillbaka pengar fast jag redan flyttat ut?

Ja, upp till tre månader efter att du flyttat ut har du rätt att ansöka om att få tillbaka pengar.

För hur långt bakåt i tiden kan jag få tillbaka överhyra?

Du kan få tillbaka pengar för upp till 12 månader bakåt i tiden, räknat från dagen då du skickar in ansökan.

Kontakta oss

ANSÖK NU

Footer

Följ oss här!

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Kontakta oss

kontakt@orimlighyra.se

Policy

  • Cookie Policy
  • Allmänna villkor
  • Dataskyddspolicy

Copyright © 2021 · ORIMLIG HYRA