Hög hyra utdömd av juryn – det svenska folket

Team Orimlighyra 2017-08-31

Ibland gör sig gamla dialoger bäst, även när de är plockade ur sitt sammanhang. Såhär sa en rasande Idol-Kirsti en gång:

”Vi kan inte ha en idol som låter annorlunda när de är hemma, förstår du hur orimligt det är? Att veta att du sjunger dåligt, att det enda du har är att du dansar bra och är söt, och säga att jag låter bra när jag är hemma […] DET ÄR ORIMLIGT, FATTAR DU INTE DET; DU KASTAR BORT DIN TID, MIN TID. DU ÄR HELT RESPEKTLÖS. TACK OCH ADJÖ”.

För att försöka omformulera Kirsti lite så säger vi på OrimligHyra.se såhär: Vi kan inte ha en uthyrare som låter annorlunda i sitt egna hyresavtal gentemot när de hyr ut i andrahand, förstår ni inte hur orimligt det är? Att veta att uthyraren beter sig dåligt, med en begärd hyra på det dubbla eller trippla av vad de själva betalar. DET ÄR ORIMLIGT – FATTAR NI INTE DET. Uthyraren exploaterar marknaden och hyresgästen tvingas kasta bort omotiverade summor. Det är helt respektlöst, moraliskt förkastligt och juridiskt otillåtet (i många fall). Ni är helt respektlösa, tack och adjö.

Det är ungefär så det låter när OrimligHyra.se skäller ut uthyraren som tar ut en oskälig hyra och exploaterar en marknad i kvasi-beroendeställning. Vi befinner oss i en omoralisk situation där hyresgäster råkar illa ut men ingen ryter ifrån. En friktionsyta har uppstått och utilitarismens urfäder vrider sig i graven. Det är dags för juryn (det svenska folket) att tillsammans med OrimligHyra.se säga: STOPP! Dags för studenter att ha råd att bo inom 10 mil från studieorten!