PR: Orimlig Hyra hjälper hyresgäster att få tillbaka ockerhyra

Namnlös design (23)

Bolaget Orimlig Hyra, som hjälper hyresgäster att få tillbaka ockerhyra, har haft stor framgång med affärsmodellen och satsar nu på att utöka verksamheten. Sedan bolaget startade har man vunnit i 261 av 285 fall som gällande överhyra. Via en kostnadsfri tjänst och direkta utbetalningar får alla andrahandshyresgäster tillgång till direkt rättvisa och expertkompetens.

 

Bolagets affärsidé är att ta över andrahandshyresgästernas ärende, betala dem en ersättning direkt och därefter driva fallet till Hyresnämnden, vilket kan ta upp till två år. Det har dock visat sig att många förstahandshyresgäster hellre förlikar när de kontaktas av Orimlig Hyra.

 

-          Eftersom vi har specialiserat oss på andrahandsmarknaden, så kan vi både hjälpa våra användare att få mer betalt än de skulle fått om de själva drev frågan och även själva tjäna pengar. De som förlorar är de personer som på olagligt sätt tagit ut för hög hyra. Det är moraliskt fel och dessutom olagligt att hyresgäster som ej äger sina lägenheter tjänar pengar på sina förstahandskontrakt, säger Alban Dautaj.

 

Problemen på bostadsmarknaden med lågt utbud av lägenheter och hög efterfrågan på bostäder har skapat goda möjligheter för hyresgäster att tjäna stora pengar på att hyra ut sina lägenheter. Idag betalar nio av tio andrahandshyresgäster för mycket i hyra. Enligt en studie från 2016 betalade man i genomsnitt i hela riket 50 procent för mycket och i Stockholm betalade man 72 procent för mycket.

 

 

-          De som framförallt drabbas av den dåligt fungerande hyresmarknaden är resurssvaga grupper, som unga, nyanlända och andra individer som försöker etablera sig i samhället, säger Alban Dautaj. De känner sig tvingade att betala högre hyra än vad lagen medger.

 

De senaste åren har Orimlig Hyra stått för över hälften av alla ärenden gällande återbetalning av överhyror. Enligt en granskning från Hem & Hyra har antalet avgjorda ärenden om överhyra i Stockholm tredubblats från 2015 till 2020, från 79 till 234 ärenden per år, vilket är en ökning med över 200 procent. År 2020-2021 drev Orimlig Hyra 76 fall och nådde förlikning i ytterligare 64 fall. Statistik visar att de som anlitar Orimlig Hyra i genomsnitt får ut 20 procent mer i ersättning än om de väljer att ta striden på egen hand. Bolaget har hittills hjälpt närmare 2000 personer med deras ockerhyra.

 

-          Våra framgångar har gjort att vi nu skalar upp verksamheten för att kunna hjälpa fler. Vi har fått in nya institutionella och professionella investerare, vilket krävs då detta är en kapitaltung verksamhet med stora förskottsbetalningar. Vi har dessutom flyttat till ett större kontor i Gamla stan så vi får plats med nya medarbetare, säger Alban Dautaj.

Kontakt:


Alban Dautaj

VD, Orimlig Hyra AB
alban.dautaj@orimlighyra.se
0704 209 227

Lämna en kommentar

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar