Betalat för hög hyra?

I Hem & Hyra skriver man att mellan 100 000 och 150 000 bostäder hyrs ut i andra hand årligen. I Stockholms innerstad betalar över 96% (!) för hög hyra enligt statistik från KTH. Trots detta är det bara en bråkdel av utsatta hyresgäster som vänder sig till hyresnämnden, b.la. på grund av att processen är komplicerad, tar tid och är rättsligt och administrativt krävande. Andra vet helt enkelt inte om att möjligheten till att återta sin överhyra finns. Det är ett problem att hyresgäster inte känner till sina rättigheter, hela 12 månaders överhyra kan återtas retroaktiv vid andrahandshyra av en hyresrätt.

OrimligHyra.se lanserades av tre jurister och syftar till att ta strid mot för höga hyror. Vi erbjuder experthjälp för att kräva överhyran tillbaka. Plattformen söker starta en debatt och skapa en opinion i samhället som successivt ska driva ned priserna på bostadsmarknaden. I Hem & Hyra citerar man medgrundare Ylli Dautaj:

”Det har uppstått en enorm friktionsyta på den svenska bostadsmarknaden, där hyresvärdar exploaterar hyresgäster. Det här är ett verktyg för att påverka en negativ trend”.

Det råder inga tvivel om att det idag är vanligt at betala för hög hyra, framförallt i storstäder. I Aftonbladet citerar man OrimligHyra.se med orden: ”Det är väldigt orimliga hyror i våra storstäder. Så om någon tror att de har blivit utsatt för en orimlig hyra har de oftast det”.

Sedan plattformen OrimligHyra.se lanserades har tjänsten uppmärksammats flitigt i media, sociala medier och i folkmun. Dagligen får vi mejl och chattmeddelanden med positiv respons från hyresgäster, politiker, journalister med flera. Det är viktigt att påpeka att vi inte själva kan motarbeta en negativ trend, vi kan förse marknaden med en plattform men alla behövs på tåget! Fyll i formuläret på hemsidan idag så ser vi till att din, eller en bekants, överhyra blir återbetald och/eller sänkt i framtiden – kostnadsfritt!

Posted in