9 av 10 betalar för hög hyra i andra hand

Orimlig Hyra hjälper dig att få pengar tillbaka inom 48 h

Vi köper ditt ärende så att du inte behöver vara delaktig i den juridiska processen

Steg för steg

Så här funkar det

Orimlig Hyra erbjuder en enkel och snabb lösning för att få tillbaka pengar om du bott i andra hand. Vi köper rätten att driva ditt ärende så att du snabbare får tillbaka pengar som du har laglig rätt till. 

Par sitter i soffan i sin andrahandslägenhet och tittar på mobilen

Ansök om återbetalning

Ansök genom att, så gott du kan, svara på några enkla frågor om ditt boende och bifoga hyreskontrakt och hyresbetalningar.

En kvinna på en buss kollar på sin mobiltelefon

Svar inom 24 h

Vi går igenom din ansökan och ger besked om du är berättigad återbetalning samt hur mycket  vi kan erbjuda dig.

tre-kvinnor-kollar-pa-en-mobil

Återbetalning inom 48 h

Efter godkänd ansökan får du pengarna inom 48 h. Du är nu färdig med ärendet och behåller dina pengar oavsett hur processen går för oss.

10M+

kronor i återbetalda överhyror

95%

vunna ärenden

4.7/5

i betyg på Trustpilot

Sara fick tillbaka 66 000 kr

Sara är en av våra användare som fått tillbaka pengar efter att ha bott i andra hand och betalat ockerhyra. Här berättar hon om processen och om hennes upplevelse med Orimlig Hyra.

Räkna ut din återbetalning

Pengar inom 48 h

Beräkna din återbetalning och ansök

En man sitter på en balkong och dricker kaffe

9 av 10 betalar för hög hyra i andra hand

Om du hyr en bostad eller ett rum i andra hand är risken stor att du betalar för mycket i hyra, så kallad överhyra. Så många som 90% av alla som hyr boende i andra hand betalar överhyra. Enligt svensk lag får man inte tjäna pengar på att hyra ut sitt boende i andra hand och därför kan du vara berättigad att få pengar tillbaka.

Läs mer

Höga andrahandshyror skapar stora samhällsproblem

De höga hyresnivåerna på andrahandsmarknaden leder till negativa ekonomiska konsekvenser för andrahandshyresgästen som lägger en stor del av sin inkomst på att betala hyra. Överhyror leder till en sämre fungerande bostadsmarknad, med långa bostadsköer och ökad otrygghet i hyreshusen till följd.

Läs mer

 

En rosa husfasad med vita balkonger och blå himmel
andrahandsuthyrning-vit-soffa-i-vardagsrum.med-vaxter-och-vit-inredning

Fördelarna med Orimlig Hyra

Fördelarna med att ansöka via Orimlig Hyra är många och vi har hundratals nöjda användare. Ansöker du via Orimlig Hyra innebär det att:

  • Pengar inom 48 h – istället för 2 år
  • 20% högre utbetalning
  • Du behåller pengarna oavsett utfall
  • Du involveras inte i ärendet

Ansök nu

Vi har tusentals nöjda användare

Jättenöjd! Snabb hjälp, trevlig handläggare, seriösa och lätt process. Fick pengarna efter bara några dagar efter dom hade godkänt mitt ärende. Skulle inte ha orkat gå genom denna processen utan Orimlig Hyra. Tack så mycket för hjälpen!!

Zanna J

Snabbt och enkelt. Skickade in ansökan på en tisdag och fick ut pengar på torsdagen. Otroligt hjälpsamma och riktigt snabba på att svara på alla frågor jag hade. Har ni anledning att kräva tillbaka ockerhyra rekommenderar jag starkt den här tjänsten!

Hampus

Samarbeten


Omnämningar

Vanliga frågor

Vad gör Orimlig Hyra?

Orimlig Hyra är ett bolag som, genom automatiserade digitala processer, hjälper andrahandshyresgäster att få tillbaka pengar för sin överhyra.

Det gör Orimlig Hyra genom att på förhand betala ut ett anspråksvärde till andrahandshyresgästen för överhyran som hen har betalat. Sedan driver Orimlig Hyra ärendet vidare (helt utan att involvera den sökande) och behåller eventuell vinst.

Vad är ockerhyra/överhyra?

En ockerhyra är ett annat ord för en för hög hyra eller en så kallad överhyra. Den juridiska termen för detta är en oskälig hyra.

Tumregeln är att en oskälig hyra är en hyra som är högre än förstahandshyran för samma lägenhet. Du kan räkna ut om du betalar överhyra i vår hyreskalkylator på startsidan.

Hur vet jag om jag betalar en överhyra?

Det tar du reda på genom att jämföra din hyra mot hyran som förstahandshyresgästen betalar inklusive eventuella påslag för nyttigheter såsom tex. el och internet.

Klicka här för att ta reda på om du har betalat en överhyra.

Hur ansöker jag om återbetalning?

Vi tar emot din ansökan via vårt webbformulär och säkrar då att dina uppgifter stämmer och att ett krav kan riktas mot din hyresvärd. I webbformuläret signerar du med hjälp av BankID ett överlåtelseavtal och en fullmakt.

Orimlig Hyra betalar sedan ut ett belopp till dig och driver ärendet vidare. Processen sker utan att du involveras – detta för att göra det så smidig som möjligt för dig som ansöker. Så fort du har fått dina pengar så behöver du inte göra någonting mer i ärendet.

Hur kan det vara kostnadsfritt?

Det kostar dig ingenting att ansöka, utan vi betalar i stället ut ett belopp till dig för att köpa ditt anspråk. Detta innebär att vi återbetalar din överhyra inom 48 timmar och driver sedan ärendet vidare på egen hand utan att involvera dig som ansöker. Du som ansöker om återbetalning via Orimlig Hyra får i snitt 20% mer pengar tillbaka än om du skulle driva ärendet på egen hand. Oberoende av om Orimlig Hyra ”vinner” i hyresnämnden eller inte så behåller du din återbetalning.

Undrar du något mer?